Tunel na bliskom istoku

Tokom 2012. godine za projekt Tuneli na Bliskom istoku proizveli smo 152 polja elektro ormara širine 800 do 1600 mm i dubine 600mm. Radi se o sudjelovanju u izgradnji dvije tunelske cijevi promjera do 24 metara i koji zajedno imaju dužinu oko 10 kilometara koje je nužno ventilirati kroz uzdužni i vertikalni sustav ventilacije, pomoću 89 jet fanova snage 37kW na naponu od 400V i 8 aksijalnih ventilatora snage 450kW na naponu od 690V.

Isporučeni ormari opremljeni su sa ATV61 frekventnim regulatorima (315kg) za aksijalne ventilatore i ATS48 uređajima za meki zalet jet fanova.

   

U ormare aksijalnih ventilatora ugrađeni su Materpact prekidači 1600A opremljeni zaštitnim jedinicama koje pružaju potpunu zaštitu opreme od preopterećenja, kratkog spoja i dozemnog spoja, te uvid u potrošnju energije.

Za zaštitu jet fanova korišteni su Compact prekidači opremljeni zaštitnim jedinicama za zaštitu opreme od preopterećenja i kratkog spoja na koje su dodani vigi moduli za zaštitu od dozemnog spoja.

U našoj radionici obavljena je sva potrebna montaža sabirničkog razvoda, ožičenje opreme, označavanje kablova, te je u skladu s tim izrađena i dokumentacija izvedenog stanja.

Za vrijeme ove aktivnosti uspjeli smo organizirati i posjećivanje naše radione od strane studenata Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, ali i drugih zainteresiranih investitora.

Nakon montaže, ožičenja, parametriranja frekventnih regulatora i uređaja za meki zalet, testiranja i atestiranja, koje je trajalo unutar zadanog roka od 3 mjeseca, svako polje je na odgovarajući način zapakirano i utovareno na 5 tegljača koji su ih otpremili prema Bliskom istoku.

Za uspješno izvršenje ovog posla angažirali su se svi zaposlenici, a naročito dvadesetak naših vrijednih i stručnih elektromontera.

Nakon uspješne isporuke naši inženjeri obavili su postavljanje ormara na gradilištu, njihovo međusobno povezivanje, spajanje na energetske i komunikacijske kablove, te puštanje u rad. Radni uvjeti unutar tunela te veličine nisu idealni, ali radovi su na opće zadovoljsto uspješno izvedeni!

 

Povratak na reference